maanantai 2. helmikuuta 2015

Oiva -hyvinvointisovellus testissä



Opiskelijoiden ja työntekijöiden jaksaminen on puhuttanut vuosien mittaan eriävissä määrin. Kuitenkin teknologian käytön lisääntyessä työn ja vapaa-ajan välinen sekä opiskelun ja vapaa-ajan välinen raja on hälvennyt ja usein nämä sekoittuvatkin toisiinsa. Tämä saattaa kuormittaa opiskelijoita ja työntekijöitä. Tästä lähtökohdasta kiinnostuimme tutustumaan Oiva -hyvinvointisovellukseen , joka perustuu arvo-, hyväksyntä ja tietoisen läsnäolon (mindfulness) menetelmiin. Menetelmän ovat kehittäneet VTT:n ja Jyväskylän yliopiston tutkijat.

Halusimme kokeilla Oivaa, sillä se voisi olla hyvä apu korkeakouluopiskelijan jaksamisen tukemiseen. Se on myös helposti taskussa kulkeva oppimisaihio, joka johdattelee rentoutumaan pienissäkin väleissä. 

Mutta mikä Oiva oikeastaan on?
Oiva on toiminnallinen ja kokemuksellinen oppimisympäristö, jonka voi ladata sovelluksena älypuhelimeen tai tablettiin. Tehtäviä voi suorittaa myös tietokoneella netin välityksellä. Oiva auttaa rentoutumaan ja olemaan läsnä tässä ja nyt, pääsemään irti jännityksestä sekä suhtautumaan itseen kehollisena ja psyykkisenä kokonaisuutena. Myös omien arvojen tarkasteluun on Oivassa erilaisia tehtäviä.

Oiva sisältää neljä osuutta, joissa voidaan harjoitella tietoisemmaksi tulemista erilaisten lyhyehköjen harjoitteiden kautta. Harjoituksia voi tehdä kuuntelemalla ja katselemalla lyhyitä ohjevideoita tai lukemalla. Osuudet ovat:


  • Tietoinen läsnäolo
  • Mielen hyvinvointi
  • Arvot ja valinnat
  • Kehon hyvinvointi


Oppimisaihioiden tyypittelyn mukaan Oiva voisi olla harjoitusohjelma-aihio (Jaakkola ym. 2012.), jossa on osallistavia piirteitä siinä mielessä, että oppija saa kokemuksellisesti toimia harjoitteiden työstäjänä. Vuorovaikutuksellisuus perustuu ainoastaan itsen ja videon herättämiin ajatuksiin sisältäen oman itsensä ja oppimisensa reflektointia. Harjoitusaihiot orientoituvat usein yksittäisiin ilmiöihin, tässä tietoisen läsnäolon oppimiseen. Tätä opitaan kuitenkin useammasta eri näkökulmasta. Oiva ei tunnu suoranaisesti sijoittuvan sähköisten oppimateriaalien elementeissä minnekään, sillä kriteereissä harvemmin esiintyy itsetuntemuksellisia piirteitä. Oivan näkisin olevan juuri sellainen.

Opiskelijana koen, että Oiva on hyvä apuri hellittämään hetkeksi ja päästämään irti ulkoa- ja opiskelijasta itsestä päin tulevia vaateita ja odotteita. Erilaisissa opiskelijabarometreissa ja –opiskeluhyvinvoinnin tutkimuksissa on tullut esille viitteitä siitä, että opiskelijoilla on melko paljon mielenterveyden haasteita ja vaikeuksia irrottautua opinnoistaan vapaa-ajalla. Tällaiseen irrottautumiseen ja rentoutumiseen itsetutkiskeluun ohjaava app voi olla hyvä pohja. Haasteena kuitenkin on, kuinka saada harjoitusten tekemisestä päivittäistä tai edes viikoittaista, jottei se jää muiden sovellusten ja kiireiden jalkoihin. 

(Luennon nro. 2 tehtäviä.)

4 kommenttia:

  1. Oivaan oli mielenkiintoista tutustua. Annina toikin hienosti jo esiin analysointia Oivasta. Itse koin videot kivana katsella ja sovelluksen sinänsä informatiivisena, mutta jonkinlaista vuorovaikutuksellisuutta jäin siihen kaipaamaan. Tunnistin Anninan tavoin Oivan hyödylliseksi apuriksi hetken hengähtämisessä, mutta toisaalta haasteeksi muodostuu yhä se, mistä sen ajan siihen hetken hengähdykseen löytyy. Tai sitten kun se aika löytyy, niin miten muistaisi kaivaa sen soveluuksen esiin. Ehkä tässä toimisi, jos sovellus silloin tällöin muistuttelisi olemassaolostaan, ja kyselisi mitä minulle kuuluu.

    VastaaPoista
  2. Oivan harjoitukset ovat käytännönläheisiä ja helppoja toteuttaa. Harjoitukset eivät vie paljon aikaa. Niitä voisi tehdä vaikka työmatkalla bussissa tai junassa. Tämä kiireinen aika lisää stressiä ja moni kärsii univaikeuksista. Oivan avulla voi opetella stressinhallintaa ja rentotusharjoitusten avulla voi saada hyvän unen. Oiva tarjoaa hyviä harjoituksia juuri tähän hetkeen, tietoiseen läsnäoloon. Oiva ei ehkä ihan ole mun juttuni. Lähden mieluummin ulos tai salille purkamaan stressiä ja siitähän seuraa myös hyvä uni. Tietoisen läsnäolon harjoitukset voisivat olla sopivia minulle. Keskittyisin paremmin.

    VastaaPoista
  3. Oiva on helposti lähestyttävä hyvinvoinnin pohtimiseen ja lisäämiseen tähtäävä sovellus. Kynnys kokeilemiseen on matala. Se on mielestäni hyvä puoli tässä sovelluksessa. Kuten Hanna totesikin, on harjoitukset helppo toteuttaa missä vain. Vaarana kuitenkin on, että harjoitkset vain suoritetaan läpi ruuhkabussissa ajattelematta sen enempää miksi tämän teen.

    Kokeilin Oivaa kerran ja totesin ettei se ole minua varten. Koen, että keskittyminen ja rauhoittuminen on vaikeaa älylaitteen kanssa. Helposti ajautuu vain selailemaan muita "mielenkiintoisempia" sovelluksia. Oiva voi kuitenkin saada ajattelemaan omaa hyvinvointia ja antaa vinkkejä sen kohentamiseen. Jos harjoituksia tekee aluksi Oivan avustuksella, onnistuu ne ehkä myöhemmin ilman mobiililaitteitta, jolloin keksittyminen esimerkiksi läsnäoloon ja hiljemntymiseen on syvenpää.

    VastaaPoista
  4. Tutustuin Oivaan ja totesin sen olevan ihan kelposovellus. Minulle tämän applikaation tärkein anti on siinä, että vaikeassa tilanteessa voisin löytää esimerkiksi jonkin harjoituksen, jolla asiaa voisi käsitellä. Minunkaan kohdallani tuskin tämä sovellus yltäisi jokapäiväiseen käyttöön, mutta luettuani läpi sen osa-alueita, sain kuitenkin joitain self-help -ohjeita ja myöskin ehkä välineitä auttaa joitain muita käsittelemään esimerkiksi ongelmia tai stressiä. Uskoisin tämän sovelluksen olevan kaikista hyödyllisin sellaisille ihmisille, jotka eivät normaalisti tee tietoista pohdintaa esimerkiksi terveydentilastaan. Itselleni tällaiset jutut ovat kuitenkin tärkeitä ja päivittäisen mietinnän alla muutenkin :)

    VastaaPoista